Professor Oluf Borbye Pedersen modtager Forskningskommunikationsprisen 2018

Oluf Borbye Pedersen modtager Forskningsprisen
Søren Pind overrækker her Forskningskommunikationsprisen til professor Oluf Borbye Pedersen fra Københavns Universitet

Reportage Professor Oluf Borbye Pedersen fra Section for Metabolic Genetics på Københavns Universitet fik 20. april tildelt Forskningskommunikationsprisen for sin evne til at fortælle levende om sin forskning i tarmbakterier til den danske befolkning.

Oluf Borby Pedersen
Oluf Borbye Pedersen forsker i tarmbakterier på Københavns Universitet. Han er en af de førende forskere inden for DNA-baseret forskning af tarmbakterier, og har i de seneste 4 årtier publiceret mere end 700 forskningsartikler. Se hans profil på Københavns Universitet.

I Mogens Dahls Koncertsal i Snorresgade på Amager modtog professor Oluf Borbye Pedersen i går Forskningskommunikationsprisen af Uddannelses- og Forskningsministeriet for sin evne til at formidle vigtigheden af tarmbakterier i sundhedsdebatten.

Fra at være et forskningsemne, man ikke rigtig talte om, har Oluf Borbye Pedersen de seneste år sat fokus på tarmens betydning for menneskers helbred. Han har været med til at finde ud af, at tarmens bakterier ‘taler’ med hjernen, og i den forbindelse også været med til at forme begrebet ‘den tredje hjerne’. I en stribe populærvidenskabelige artikler og bøger har Oluf Borbye Pedersen afmystificeret tarmen og gjort den til en vigtig del af vores samlede sundhedsforståelse. Det anerkendes han nu for ved at modtage Forskningskommunikationsprisen overrakt af Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind til et arrangement, hvor også en række chefredaktører og forskere var inviteret til at diskutere, hvordan vi formidler ny forskning.

Hvordan bygger vi bro mellem videnskab og danskerne?

I forbindelse med overrækkelsen af Forskningskommunikationsprisen og Forskningens Døgn diskuterede et panel bestående af Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind, chefredaktør Michael Dyrby (BT), professor Maja Horst, professor Oluf Borbye Pedersen og chefredaktør Martin Krasnik (Weekendavisen), hvordan vi får formidlet ny dansk forskning til en bredere befolkning.

I panelet var der bred enighed om, at forskere skal blive bedre til at kommunikere deres forskningsresultater til befolkningen. Men universiteterne og journalisterne har også et ansvar for at være bedre til at specialisere sig i at henvende sig til bestemte målgrupper, og være bedre til at fortolke forskningsresultater.

Prismodtager Oluf Borbye Pedersen forklarer: – “Den ene dag læser vi, at vi har fundet en kur mod det ene, og en kur mod det andet. Men det sværeste ved at formidle bredt er at få folk til at forstå kompleksiteten af forskningen. Videnskab går ud på at bekræfte nul-hypotesen, og når vi engang i mellem forkaster nul-hypotesen, er det kun en sandsynlighed og ikke en absolut sandhed“.

Paneldebat Forskningskommunikationsprisen 2018
Fra venstre: Søren Pind, Michael Dyrby, Maja Horst, Oluf Borbye Pedersen og Martin Krasnik

Hvordan får vi kommunikeret ny viden til de unge?

Det kræver sit at bevæge sig fra den videnskabelige syntaks til at fortælle om forskning i beskrivende billeder. Men det er vigtigt for befolkningen at få indblik i den videnskabelige proces, specielt den yngre del af befolkningen. Problemet er, at danske forskere oftest formidler i de kanaler, som er etablerede og som de kender.

Maja Horst forklarer: “Den unge generation er på helt andre kanaler. De får deres nye viden fra fx YouTube. Der er masser af videoer om nye spændende ting. Det er ikke nødvendigvis de kanaler, vi forskere henvender os til. Problemet bliver altså, hvordan vi forholder os til nye kanaler?“.

Oluf Borbye Pedersen istemmer: “For at ramme de unge må vi ud på festivaler og højskoler, vi skal ud og entertaine. Faktisk burde alle ph.d.-studerende blive uddannet i science communication og underholdning. På et sådant kursus skal de undervises af politikere, formidlere og entertainere, så de kan lære at henvende sig til de yngre generationer“.

Vi fangede Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind, som forklarede vigtigheden af at formidle ny dansk forskning, og hvorfor vi er nødt til at bygge bro mellem videnskab og hverdag.

Mere information:

Uddannelses- og Forskningsministeriet uddeler hvert år Forskningskommunikationsprisen til en forsker eller et forskerhold, der gennem god formidling har skabt bred opmærksomhed om et forskningsemne. Prisen blev uddelt for første gang i 2004.

Forskningens Døgn løber fra 20/4 til 26/4 og hele programmet kan ses her: Program